Hur blir man en DJ?

Det finns egentligen hur många vägar som helst för att bli en DJ. Ett bra första steg är att aktivt lyssna på musik. Lyssna på set, mixar och låtar av andra DJ:s, gå ut på klubbar och lyssna på dem där med. Sedan är det bra att köpa mjukvara och hårdvara så att du kan börja arbeta med musik på allvar. Bland populära program finns Ableton, Traktor och Serato DJ. Utöver mjukvara behöver du även utrustning för att mixa. Du kan börja som en bra grund med Pioneers industristandard DJM-850 mixer eller Denon DN-X1600. Det går alltid att uppgradera senare. 

Sen är det inte fel att ta en kurs eller två för att lära sig mer. Samt testa att spela in hemma. Sampla, gör mixar och så vidare. Använd ett program som exempelvis Logic eller Ableton att fånga din mix och dela den sedan på Facebook, Soundcloud eller Mixcloud.

Börja erbjuda dig att spela på hemmafester eller vänners födelsedagskalas och studentskivor. Ta varje tillfälle du får att spela inför folk. Gå på klubbar och skaffa kontaktnät är även det en bra idé!

19 Feb 2019